Deze website vereist Javascript om sommige onderdelen goed te laten functioneren. Uw ervaring kan verschillen.

Belang digitalisering | Digitale Academie Noord-Nederland

Belang digitalisering

Groningen verlegt het accent naar digitaal

De standaardtaal is van ons allemaal. Het is de taal die algemeen bruikbaar is in ons dagelijks leven. Niet alleen privé, maar ook zakelijk en sociaal. Zodat we ons ook buiten onze vertrouwde kring goed verstaanbaar kunnen maken. Standaardtaal is tegenwoordig steeds vaker digitaal. Dat biedt tal van kansen, zeker voor de digitaal vaardigen onder ons. Maar voor veel mensen gaan de technologische ontwikkelingen wel erg snel. Zij moeten juist steeds meer moeite doen om nieuwe “digitaalbarrières” die telkens weer op doemen te slechten. Is standaard digitaal er dan niet voor ons allemaal? Als je het ons vraagt wel! Wij komen elke dag mensen tegen die wel digitaal vaardig willen worden en blijven, maar af en toe gewoon even niet weten hoe ze dat moeten doen. Wij dus wel. Met de Digitale Academie verleggen we graag het accent naar digitaal. Van ons hoeft niemand langs de kant van de digitale snelweg te blijven staan. Wie wil, mag mee. We helpen iedereen verder op weg en laten zien wat er met digitaal allemaal wél kan. Als het aan ons ligt communiceren we in Noord-Nederland binnenkort allemaal vloeiend digitaal.

Bijeenkomsten in 2023 een groot succes

Op vrijdag 21 april 2023 vond de eerste bijeenkomst “Groningen verlegt het accent naar digitaal” plaats. Tijdens deze middag stond de betekenis van digitale vaardigheden in de provincie Groningen centraal. In de maanden oktober en november organiseerden wij drie kleinschaligere vervolgbijeenkomsten gericht op specifieke type organisaties, te weten: Wonen, Werken en Welzijn. Deze drie kleinschaligere bijeenkomsten hadden als doel om nieuwe verbindingen tussen organisaties te leggen, elkaars praktijkervaringen te delen, en om te verkennen welke praktijkvragen er (nog) liggen en hoe we samen zouden kunnen werken aan het vinden van een oplossing. Er was veel ruimte voor eigen inbreng! Op 8 december 2023 werd de tweede regionale bijeenkomst georganiseerd. In deze editie bouwden wij samen met professionals en vrijwilligers verder aan een digitaal vaardiger Groningen.


Bijeenkomsten 2024

In de maanden januari - september is de Digitale Academie veel aanwezig geweest op externe bijeenkomsten en evenementen. Om de Digitale Academie onder de aandacht te brengen en werden o.a. de uitkomsten van de eerdere bijeenkomsten gepresenteerd. In 2024 is de Digitale Academie aanwezig op alle events van Startfest - Het grootste werk- en ontwikkelfestival in Noord-Nederland. Daarnaast worden eigen events op deze pagina van de Digitale Academie gedeeld.

Over de campagne

Om het belang en noodzaak van digitalisering onder de aandacht te brengen bij verschillende doelgroepen en sectoren is een awareness-/ bewustwordingscampagne gestart sinds januari 2023. Gedurende de campagne wordt het nut en de noodzaak van digitalisering in de provincie Groningen onder de aandacht gebracht met de ambitie om inwoners in beweging te krijgen. Door onder andere zichtbaar in gesprek te gaan met de samenleving.


Onderzoek

Naast het online platform, leren.dann.nl en de bewustwordingscampagne, heeft de Digitale Academie een derde pijler; Onderzoek. Verschillende onderzoeken worden uitgevoerd in samenwerking met de Hanze en Rijksuniversiteit Groningen. Onder andere over digitaal kwetsbaren in de Arbeidsmarktregio Groningen, hoe organisaties aandacht hebben voor deze doelgroep, de opleidingsbehoefte op het gebied van digitale vaardigheden onder werkzoekenden, op welke manier (digitaal) laaggeletterden zo goed mogelijk bereikt kunnen worden om hen bewust te maken van de voordelen voor het volgen van een cursus en de opleidingsbehoefte van grotere werkgevers in Noord-Nederland en hun werknemers met betrekking tot digitale vaardigheden. De resultaten van deze onderzoeken worden gebruikt om het platform en de campagne continu te verbeteren. Klik hier voor de verschillende downloads of stuur een e-mail naar info@dann.nl.


Op de hoogte blijven?

Gedurende de looptijd van de campagne worden verschillende doelgroepen en stakeholders uitgenodigd om in gesprek met ons te gaan. Speciaal voor professionals en vrijwilligers bieden wij een Toolkit en uitgebreidere informatie over wie digitaal (laag) geletterd is, wat kan worden gedaan om (nog) digitaal vaardiger te worden en welke bestaande hulpmiddelen- en structuren er zijn. Zie hiervoor de pagina 'Samen digitaal sterk'


Contactpersonen

Het is ook mogelijk om met een medewerker in contact te komen via onderstaande gegevens. Voor specifieke vragen over de campagne, communicatie en vragen van de pers kan contact worden opgenomen met Esther. Voor vragen over onderzoek over de digitale vaardigheden van inwoners van de arbeidsmarktregio Groningen kan contact worden opgenomen met Arnout.

Esther Lutke-Terpstra
Projectleider Platform & Campagne
esther@dann.nl
06 48 529 499

Arnout Ponsioen
Onderzoeker Digital Society
a.ponsioen@pl.hanze.nl
06 81 452 987

Mediapartnerschap

RTV Noord is de mediapartner van de Digitale Academie. Samen werken wij aan het dichten van de digitale kloof in de provincie Groningen. Download hier het persbericht over deze samenwerking.