Deze website vereist Javascript om sommige onderdelen goed te laten functioneren. Uw ervaring kan verschillen.

Samen digitaal sterk | Digitale Academie Noord-Nederland

Samen digitaal sterk

Hulp bij het verbeteren van digitale vaardigheden

Speciaal voor beleidsmakers, bestuurders, vrijwilligers, maatjes, zorgverleners, bibliotheekmedewerkers en wijkcentra

De hulp, inzet en doorverwijzing door beleidsmakers, bestuurders, vrijwilligers, wijkcentra, maatjes, zorgverleners, bibliotheekmedewerkers en andere professionals zijn cruciaal, zodat iedereen kan blijven meedoen in een steeds digitaler wordende samenleving.

Digitale geletterdheid - Wat kan jij doen?

Door in gesprek te gaan, mensen te motiveren en te begeleiden om digitaal vaardiger te worden, kan jij hen helpen zelfverzekerder met technologie om te gaan. Hiermee open jij de deur naar nieuwe kansen en mogelijkheden.  

Als professional of vrijwilliger, en dus toeleider, kom jij in contact met mensen die vastlopen of vragen hebben. Bijvoorbeeld voor de vraag “Hoe maak ik ruimte op mijn computer om weer wat op te slaan?”, “Ik heb een volle inbox en kan geen mail ontvangen”. Het gaat hierbij om hulpvragen en wensen die de doelgroep heeft. Voornamelijk gericht op het oplossen van problemen, het vergroten van kennis over hoe digitale apparaten technisch werken, het slimmer zoeken naar informatie en onderwerpen gericht op veiligheid, gegevens beheren en digitale administratie.   

Een kansrijke manier om digitaal kwetsbaren te bereiken en prikkelen om te gaan leren op digitaal vlak, is door ze proactief te benaderen. Andere doeltreffende aanpakken zijn het aanhaken op bestaande sociale netwerken, het doorverwijzen naar digitale spreekuren bij lokale bibliotheken of te attenderen op het platform van de Digitale Academie Noord-Nederland om één van de gratis cursussen voor het verbeteren van digitale vaardigheden te gaan volgen.

Toolkit voor professionals en vrijwilligers  

De toolkit voor vrijwilligers en professionals biedt essentiële hulpmiddelen om digitaal kwetsbaren te ondersteunen. De toolkit bestaat uit de hoofdlijnen en ondersteunende structuren uit het onderzoek van Arnout, een basisniveau B1-handleiding voor het aanmaken van een gratis account, een B1-handleiding over de mogelijkheden met een gratis account en de algemene flyer van de Digitale Academie.

Met deze praktische gidsen kun je eenvoudig aan de slag en anderen helpen zich zelfverzekerder te bewegen in de digitale wereld. Voor gedrukte versies kan contact worden opgenomen met Julia Klifman, marketing & communicatie Digitale Academie Noord-Nederland via julia@dann.nl.

Wie zijn digitaal (laag)geletterd - waarom is digitaal geletterd zijn belangrijk? 

Digitaal vaardigen hebben meer kans om werk te vinden of aan het werk te blijven in tegenstelling tot personen met weinig digitale vaardigheden. Inwoners met weinig tot geen digitale vaardigheden hebben bijvoorbeeld moeite met het aanvragen van een uitkering of bepaalde voorzieningen. Zo kunnen schulden groeien en wordt de juiste zorg niet aangevraagd. De mogelijkheid bestaat dat zij in een negatieve spiraal terechtkomen.  

Maar wanneer is iemand digitaal geletterd en om wie gaat het als er gesproken wordt over digitaal laaggeletterd? En wat kan deze doelgroep juist wél. Het onderzoek van collega Arnout Ponsioen beantwoord deze vragen. Het onderzoek is te downloaden onder het kopje 'Onderzoek door de Digitale Academie'.

Wat doet de Digitale Academie?

Als Digitale Academie delen wij via onze kanalen graag meer informatie over wie digitaal (laag) geletterd is, wat kan worden gedaan om (nog) digitaal vaardiger te worden en welke bestaande hulpmiddelen- en structuren er zijn voor jou als professional of vrijwilliger. Daarnaast hebben we een mediapartnerschap met RTV Noord om dit thema onder de aandacht te brengen en doen we onderzoek. 

Mocht je meer willen weten over het belang en de noodzaak van digitalisering in Noord-Nederland of op de hoogte willen blijven van verschillende bijeenkomsten dan verwijzen wij graag naar de pagina ‘Belang Digitalisering’

Op de Help-pagina van de Digitale Academie wordt onder andere verwezen naar een hulplijn speciaal ingericht voor acute online problemen of directe hulp.   

Wil je hierover verder in gesprek? Neem gerust contact op met Sanne Schlichting, relatiemanager Digitale Academie Noord-Nederland via sanne@dann.nl

Onderzoek door de Digitale Academie

Arnout Ponsioen van de Digitale Academie Noord-Nederland heeft onderzoek gedaan naar digitaal kwetsbaren in de arbeidsmarktregio Groningen. Het volledige rapport, de highlights en adviezen van het onderzoek zijn hieronder te downloaden en te lezen:  

Highlights van het onderzoek:Bevindingen digitale vaardigheden in het Noorden 
Adviezen van het onderzoek:Adviezen & Uitdagingen - op basis van de belangrijkste bevindingen 
Volledig rapport:Een onverminderde uitdaging - verkennend in gesprek met/over digitaal kwetsbaren in de arbeidsmarktregio Groningen. 

De highlights en rapporten van de onderzoeken naar scholingsbehoeften van laaggeletterden, werkzoekenden en werkgevers uitgevoerd door de RUG zijn hieronder ook beschikbaar om te downloaden en lezen:

Momenteel wordt in kaart gebracht hoe organisaties aandacht hebben voor digitaal kwetsbaren. Met de resultaten wordt verder gebouwd aan een sterker regionaal ondersteuningsnetwerk rondom digitale inclusie en is het mogelijk om de ondersteuning aan digitaal kwetsbaren te verbeteren om zo de digitale kloof te verkleinen. De definitieve publicatie wordt binnenkort gedeeld, maar op de Nieuwspagina staat hierover een uitgebreidere toelichting.  

Specifiek gericht op het belang en gebruik van DigiD en MijnOverheid is in april van dit jaar een artikel geschreven voor professionals en vrijwilligers die in contact staan met digitaal kwetsbaren: Hulp voor Groningers die moeite hebben met het gebruik van DigiD en MijnOverheid.

De Digitale Academie voor jouw digitale vaardigheden 

De Digitale Academie Noord-Nederland is er voor iedereen die digitaal vaardig wil worden, wil blijven én voor iedereen die af en toe even niet weet hoe dat zou moeten. De Digitale Academie helpt iedereen verder op weg en laat zien wat er digitaal allemaal kan.

Leren.dann.nl is een waardevol platform voor het ontwikkelen van je digitale vaardigheden, zowel voor digitaal laaggeletterden, professionals als vrijwilligers. In een tijd waarin digitale competenties steeds belangrijker worden, helpt het je om up-to-date te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen. Door een account aan te maken, krijg je toegang tot een breed scala aan cursussen en opleidingen. Ongeveer 80% van het opleidingsaanbod is gratis.

Je kunt eenvoudig zoeken naar cursussen en opleidingen die aansluiten bij jouw behoeften en interesses. Het platform biedt ook de mogelijkheid om je vaardigheden te testen en korte inspirerende video's te bekijken. Zo kan je op een toegankelijke manier je kennis uitbreiden. Als professional kan leren.dann.nl worden ingezet als een effectief hulpmiddel om digitale vaardigheden te versterken, zodat je beter bent voorbereid op de uitdagingen van de moderne werkomgeving.  

Ben je een organisatie of werk je met digitaal kwetsbaren? Aarzel dan niet om door te verwijzen naar de Digitale Academie of om materialen uit de toolkit te delen. Samen maken we het voor iedereen op elk niveau toegankelijk om deel te nemen aan de digitale samenleving.