Deze website vereist Javascript om sommige onderdelen goed te laten functioneren. Uw ervaring kan verschillen.

Waarom AI ook in Groningen niet meer weg te denken is | Digitale Academie Noord-Nederland

Waarom AI ook in Groningen niet meer weg te denken is

Waarom AI ook in Groningen niet meer weg te denken is

Digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. De term kunstmatige intelligentie, Artificial Intelligence*, of de afkorting AI, is steeds vaker zichtbaar en is inmiddels overal in ons leven. Ook bij ons in Groningen. Er wordt steeds meer geautomatiseerd en dat gebeurt dan ook in toenemende mate met behulp van AI. Veel Groningers staan er niet dagelijks bij stil dat AI ons leven al enorm heeft beïnvloed. De vervlechting van AI met ons huidige leven, door de hele samenleving heen, gaat steeds meer terrein winnen.

AI verandert de maatschappij op alle vlakken

De meeste inwoners maken vaak zonder dat ze het weten al bijna dagelijks gebruik van deze technologie. Zo krijgen zij dagelijks weersvoorspellingen, gepersonaliseerde advertenties, aanbevelingen in bepaalde entertainmentapps en wordt automatisch content gegenereerd via programma’s als CHATGPT. Deze technologie wordt ook ingezet, veelal onbewust, bij het doen van boodschappen. Supermarktketen Albert Heijn heeft bijvoorbeeld met zijn AH-app 4,5 miljoen actieve gebruikers per maand en maakt gebruik van AI.

Boodschappen en AI

Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt in Mijn Bonusbox, een pagina in de app waar klanten persoonlijke bonus-aanbiedingen krijgen die zo goed mogelijk aansluiten op hun behoefte. Verder heeft Albert Heijn Scan & kook, een toepassing die zelf is gebouwd, waarmee klanten op basis van een foto van ingrediënten recepten ontvangen. Verder is sinds kort Mijn AH assistent gelanceerd. Een persoonlijke assistent die gebruik maakt van generatieve AI en onder meer antwoord biedt op de veel gestelde vraag: “wat eten we vandaag”. Een slimme tool waar klanten eenvoudig vragen aan kunnen stellen of suggesties kunnen bekijken.

Wat betekent deze ontwikkeling voor iedereen?
Kunstmatige Intelligentie kan worden toegepast in vrijwel alle domeinen en sectoren en biedt grote mogelijkheden voor de maatschappij en economie. Het verandert hoe we leven en met elkaar omgaan. Daarom is het belangrijk om daarover te blijven praten. Ook moeten we goed nadenken over hoe we AI gebruiken, zodat we altijd rekening houden met publieke waarden en mensenrechten. De overheid speelt hierin een belangrijke rol. Als samenleving moeten we blijven bespreken wat het betekent als kennis niet meer alleen van mensen komt. Dat is een van de redenen waarom overheden wereldwijd dit thema op de agenda hebben staan. Tegelijkertijd kan AI de digitale kloof groter maken, omdat niet iedereen toegang heeft tot apparaten om bijvoorbeeld te leren werken met AI.**

Productiever door de inzet van AI

De opkomst van kunstmatige intelligentie biedt professionals en werkzoekenden kansen om hun productiviteit te vergroten. Op de hoogte zijn van de mogelijkheden en de inzet van AI, betekent eveneens jouw kansen vergroten op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat iemand met kennis van AI eerder wordt aangenomen.

Daarnaast kunnen mensen angst hebben om hun baan te verliezen aan AI. Diverse onderzoekers spreken de verwachting uit dat de mensen niet worden vervangen door AI, maar dat zij waarschijnlijk wel worden ingehaald door ‘concurrenten’ die AI wél gebruiken. Het is veel waarschijnlijker dat je je baan verliest aan diegene die sneller, slimmer en soms zelfs creatiever gaat werken dankzij het juist toepassen van AI.

Met behulp van AI kunnen bijvoorbeeld analyses worden uitgevoerd, kunnen voorspellingen worden gedaan, beslissingen worden genomen en kan content worden geproduceerd. Professionals kunnen hierdoor hun werkzaamheden efficiënter uitvoeren. Deze inzet kan men terugzien bij bedrijfsvoering, management- en organisatieprocessen.

Maar hoe doe je kennis op? Waar ontwikkel je je vaardigheden én hoe ontdek je wat bij je past?

De eerste stap naar AI: waar begin je?

Gezien de huidige ontwikkelingen is kennis over AI een noodzakelijke vaardigheid. Door op de hoogte te zijn van deze technologie, is het bovendien mogelijk om betere keuzes te maken over het gebruik. Het toepassen van AI maakt ook andere (digitale) vaardigheden belangrijker. Voor diegene die eerst hun digitale basisvaardigheden willen vergroten, organiseren verschillende bibliotheken in de provincie Groningen diverse lezingen en workshops. Kijk gerust op ‘Lezingen digitale vaardigheden’.

In eigen tempo en via eigen leerbehoefte kennis opdoen kan door bijvoorbeeld het volgen van een online cursus, via Google Zoeken of door het kijken naar een film of serie waarin het thema wordt belicht. Hieronder wordt een selectie getoond van gerelateerd aanbod op verschillende niveaus.

Tips gratis trainingen AI
Hieronder staan enkele trainingen die kosteloos beschikbaar worden gesteld aan alle inwoners uit het Noorden via de Digitale Academie. Om een training te kunnen volgen is het aanmaken van een gratis account vereist. Door het aanmaken van een account is het mogelijk om te ontdekken welke trainingen passend zijn, kunnen favoriete trainingen worden opgeslagen én wordt bijgehouden welke trainingen zijn gestart.

  • Inwoners, met een uiteenlopende achtergrond, kunnen bij ‘Elements of AI’ basiskennis over AI opdoen. Deze training is bedoeld om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om te leren wat AI is, wat er mogelijk is en wat niet – Inleiding in AI

  • Vertrouw nooit blindelings op AI. Wees bewust over de werking en de bijbehorende ethische aspecten die essentieel zijn. Leer meer over de impact van AI op de maatschappij – AI en Ethiek

  • AI-trainingen op verschillende niveaus om jou op dit vlak verder te brengen. Voor de nieuwsgierige beginner, halfgevorderde leerling en ervaren professional – Ontwikkel jezelf met AI-trainingen

Ook worden (betaalde) trainingen via de Digitale Academie aangeboden gericht op hoe Generatieve AI in te zetten is voor de organisatie of binnen verschillende sectoren. Eveneens op alle niveaus. Het volledige overzicht AI-gerelateerde trainingen staat hier.

Het is belangrijk om na te denken over wat deze technologie betekent, zodat we de voordelen en nadelen goed blijven zien. Ontwikkel AI-wijsheid en probeer zoveel mogelijk te sturen in een richting die wenselijk is.

* ‘AI een verzamelnaam voor algoritmes en methoden die taken uitvoeren waarvan werd gedacht dat daar menselijke intelligentie voor nodig is. Artificiële intelligentie verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en - met een zekere mate van zelfstandigheid - actie ondernemen om specifieke doelen te bereiken. Het gaat niet alleen om rekenkracht, maar om de mogelijkheid om (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. Het lerend vermogen is dus typerend voor kunstmatige intelligentie. Daarbij gebruikt AI regels die door mensen zijn geformuleerd of die door het algoritme zijn samengesteld op basis van de data en traint het zichzelf met data.” – bron: Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

**In deze blog wordt de focus gelegd op de positieve kant van AI, AI als oplossing voor problemen en om effectiever te werken. Echter kan AI ook de digitale kloof vergroten en gevolgen hebben voor je privacy en gegevensbescherming. Veilig Internetten schreef over privacy onder andere een stuk ‘Wat zijn de gevaren en risico’s van AI?’.

De afzender van deze content is de Digitale Academie Noord-Nederland. De inhoud is tot stand gekomen vanuit eigen expertise, vanuit verschillende overheidsinstanties of van verschillende aanbieders van het platform.