Deze website vereist Javascript om sommige onderdelen goed te laten functioneren. Uw ervaring kan verschillen.

Bijna afgestudeerd? 5 tips om je te onderscheiden als young professional op de arbeidsmarkt! | Digitale Academie Noord-Nederland

Bijna afgestudeerd? 5 tips om je te onderscheiden als young professional op de arbeidsmarkt!

5 tips om je te onderscheiden als young professional op de arbeidsmarkt!

Zit je in de laatste fase van je studie en ben je jezelf alvast aan het oriënteren op het werkveld? Dan is het (bijna) tijd om je opgedane kennis en ervaring te gaan toepassen in de praktijk.  

Misschien heb je de ambitie om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, of heb je een bepaalde organisatie op het oog om te gaan werken. De overgang van student naar de arbeidsmarkt kan echter uitdagend zijn. In dit artikel geeft de Digitale Academie Noord-Nederland je 5 tips om je te onderscheiden als young professional op de arbeidsmarkt met behulp van digitale competenties.                                                

Tip 1: Anticipeer op de trends binnen je vakgebied   

Tegenwoordig volgen trends en ontwikkelingen elkaar snel op in vele vakgebieden. Het is daarom verstandig om je in te lezen in welke programma’s en systemen gebruikelijk zijn binnen de sector waarin je gaat stagelopen, afstuderen of werken. 

Wordt er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van Microsoft Teams of Excel 365 en heb je hier weinig tot geen ervaring mee? Dan kunnen de (gratis) Office 365  cursussen je helpen om te zorgen voor een optimale voorbereiding. Ook websites als Frankwatching en Nederland Digitaal kunnen je helpen om online trends sneller te signaleren.

Tip 2: Zorg voor een proactieve houding tijdens het solliciteren 

Wanneer je een actieve houding aanneemt is de kans groter dat je sneller iets voor elkaar krijgt. Momenteel ben je als young professional in het voordeel vanwege de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat je meer kansen hebt om jezelf door middel van een actieve houding sterk te profileren op de arbeidsmarkt.  

Wil je de kansen die je krijgt optimaal benutten? Doe dan de gratis online cursus Digitaal Solliciteren om te zorgen dat jij eruit springt tijdens aankomende sollicitaties. Je leert hoe je Facebook, LinkedIn en Google alerts gebruikt in de zoektocht naar een passende baan of stage. Tot slot leer je hoe je een videosollicitatie kunt maken, en dit alles binnen 40 minuten. 

Tip 3: Een leven lang ontwikkelen ontwikkelen                                                   

Als starter binnen de arbeidsmarkt maar ook later in je loopbaan kun je een bijscholing overwegen. Wist je dat er diverse subsidieregelingen beschikbaar zijn? Denk bijvoorbeeld aan het STAP-budget en opleidings- en ontwikkelingsfondsen waar je voor in aanmerking kunt komen als je bent aangesloten bij een cao. 

Hoe oud je ook bent en wat je achtergrond ook is, tegenwoordig kun je jezelf een leven lang ontwikkelen. Met behulp van de bijscholingstrajecten van de Digitale Academie kun je een deeltijdopleiding volgen om jezelf te onderscheiden ten aanzien van de concurrentie. Je kunt onder andere kiezen voor de opleiding Digitale vaardigheden gevorderden, Business IT of Informatiebeveiliging.    

Tip 4: LinkedIn inzetten

Een makkelijke manier om meer kans te maken om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, is door ervoor te zorgen dat je LinkedIn profiel compleet is. Wanneer je nog niet veel werkervaring hebt, kun je op deze manier toch interesse wekken bij potentiële werkgevers. 

Zorg bijvoorbeeld voor een professionele profielfoto, zo geef je werkgevers direct een duidelijker beeld van wie jij bent. Daarnaast is het raadzaam om al je werkervaring zo compleet mogelijk in te vullen en te kiezen voor een sterke kopregel. Kun je nog wel wat extra competenties gebruiken? Alle opleidingen die de Digitale Academie aanbiedt voorzien je van bepaalde skills/vaardigheden die je tevens kunt toevoegen aan je LinkedIn profiel.  

Tip 5: Onderscheid jezelf met aanvullende digitale vaardigheden                    

Om je droombaan te bemachtigen kunnen aanvullende digitale vaardigheden je helpen om uit te blinken. Zo kan een extra cursus Power BI of een AI-cursus voor de zorg je net dat extra streepje voor geven op andere kandidaten. Heb jij 1 van de onderstaande cursussen al afgerond?  

  • Excel365 | Duur: 6-8 uren - (gratis online cursus) 

Met deze tips kan niets jou meer stoppen om het beste uit jezelf te halen als young professional. Wil je meer leren? Ontdek het opleidingsaanbod van de Digitale Academie Noord-Nederland!