Hulp voor Groningers die moeite hebben met het gebruik van DigiD en MijnOverheid
Tegenwoordig verwacht onze overheid dat inwoners steeds meer zaken digitaal regelen. Ook is de communicatie met inwoners vaak digitaal. Digitalisering biedt tal van kansen en is handig, zeker voor de digitaal vaardigen onder ons. Het kan echter ook uitdagend zijn, waardoor er kansen worden gemist. Zoals het mislopen van toeslagen of het niet ontvangen van bijstand of een aanvullende studiebeurs. Niet iedereen met recht op bepaalde toeslagen, vraagt deze ook daadwerkelijk aan. Dit wordt vaak veroorzaakt door een digitale barrière. Gelukkig wordt in Groningen hulp geboden.
DigiD: aanvragen, activeren, inloggen én het installeren van de app
DigiD, Digitale Identiteit, is een essentieel online hulpmiddel. Het is een digitaal authenticatiemiddel dat controleert of inwoners en bedrijven zijn wie ze zeggen te zijn. Met een DigiD kan veilig worden ingelogd en worden persoonlijke gegevens goed beschermd. Het wordt massaal gebruikt om online toegang te krijgen tot overheidsdiensten. Zonder DigiD kunnen veel dingen niet via internet worden geregeld. Zoals inloggen op websites van de gemeente en de berichtenbox van MijnOverheid. Een DigiD is ook noodzakelijk voor toegang tot de digitale dienstverlening van bijvoorbeeld zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Veel inwoners worstelen met het aanvragen, inloggen en het installeren van de DigiD app. Wat toegang tot digitale diensten bemoeilijkt. De DigiD app is een manier om veilig in te loggen met DigiD. Inloggen is mogelijk met een zelfgekozen pincode, zonder dat een ingewikkeld wachtwoord onthouden hoeft te worden.
MijnOverheid
MijnOverheid, mijn.overheid.nl, is een persoonlijke digitale brievenbus waarin inwoners digitale post van de overheid ontvangen. Inloggen met DigiD is vereist om toegang te krijgen. Alle digitale post van de overheid wordt getoond in de berichtenbox van MijnOverheid. Zoals post over belastingaangifte, een uitkering of pensioen.
Het gebruik van DigiD en MijnOverheid kan ingewikkeld zijn. Een grote groep inwoners uit Groningen is niet in staat om digitale informatie te vinden en gebruik te maken van de onlinedienstverlening van de overheid. Niet-digivaardige inwoners raken hierdoor verder achterop. Deze inwoners, maar ook inwoners met meer complexe vraagstukken, kunnen in Groningen hulp krijgen. Er worden verschillende initiatieven geboden voor Groningers die vastlopen in deze digitale wereld.
Hulp in Groningen
De Digitale Academie Noord-Nederland is er voor iedereen die digitaal vaardig wil worden, wil blijven én voor iedereen die af en toe even niet weet hoe dat zou moeten. De Digitale Academie helpt iedereen verder op weg en laat zien wat er digitaal allemaal kan. Via het opleidingsplatform van de Digitale Academie kunnen inwoners, zelf of samen, leren en ontdekken. In het opleidingsplatform zijn alle opleidingen digitale vaardigheden op een plek bij elkaar gebracht, zowel online als op locatie.
Inwoners die er digitaal niet helemaal uitkomen kunnen telefonisch contact opnemen met de DigiHulplijn. De DigiHulplijn is opgericht door verschillende publieke en maatschappelijke organisaties. Zo kan er voor alle digitale vragen gebeld worden met ervaren medewerkers. Ook kan contact op worden genomen via Whatsapp of per e-mail.
Digitaal kwetsbaren kunnen ook geholpen worden door hulp van derden, digitale mantelzorgers. Digitale mantelzorg kan geboden worden door familie, vrienden en/of buren. Familie is de meest toegankelijke hulpstructuur, waarbij het probleem vaak snel wordt opgelost, maar waar de hulpvrager bijna nooit leert om het zelf te doen
Om gebruik te maken van MijnOverheid is het ook mogelijk om iemand toestemming te geven om berichten te lezen, te machtigen. Machtigen gaat met DigiD en een persoon kan met toestemming post lezen, verwijderen, bewaren en doorsturen via e-mail. Bij machtigen worden geen eigen inloggegevens gedeeld.
Op verschillende fysieke locaties in de provincie wordt door middel van digitale cafés, inloopspreekuren en Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) hulp geboden. Een IDO is te vinden in lokale bibliotheken en in sommige wijkgebouwen.
Selectie opleidingsaanbod 'DigiD en MijnOverheid'
De Digitale Academie Noord-Nederland biedt diverse gratis cursussen aan binnen de thema's DigiD en MijnOverheid: