5 stappen om jezelf te beschermen in de digitale wereld
Via het internet proberen kwaadwillende personen op steeds meer manieren toegang te krijgen tot je computer, tablet of telefoon. Dit met als doel om persoonlijke gegevens te onderscheppen.
Tegenwoordig speelt het internet een centrale rol binnen ons dagelijkse leven. We gebruiken het voor communicatie, online winkelen, het aanvragen van toeslagen en talloze andere dingen. Om deze reden is veilig internetten van cruciaal belang. In dit artikel geeft de Digitale Academie Noord-Nederland je 5 stappen in willekeurige volgorde die je kunt nemen om jezelf te beschermen in de digitale wereld.
1 Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie
Het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor al je onlineaccounts is een essentiële eerste stap. Zorg ervoor dat je wachtwoorden lang, complex en uniek zijn voor ieder account. Denk bijvoorbeeld aan je e-mailaccount, DigiD enzovoort. Vermijd het gebruik van voor de hand liggende wachtwoorden zoals '123456' of 'password'. Daarnaast is het inschakelen van tweestapsverificatie een effectieve manier om je accounts te beveiligen. Met tweestapsverificatie moet je naast een wachtwoord ook een extra verificatiemethode gebruiken, zoals een sms-code of een authenticatie-app. Google Authenticator en Microsoft Authenticator.
2 Beveiliging van persoonlijke gegevens
Het beschermen van je persoonlijke gegevens is van groot belang. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je online deelt. Pas op met het plaatsen van gevoelige informatie op sociale media en controleer regelmatig je privacy instellingen. Wees ook voorzichtig bij het invullen van online formulieren en deel alleen gegevens met vertrouwde websites die een beveiligde verbinding (HTTPS) gebruiken.
3 Software updates en antivirusprogramma's
Het regelmatig bijwerken van je besturingssysteem, applicaties en antivirusprogramma's is van belang om kwetsbaarheden te verhelpen. Schakel indien mogelijk automatische updates in, zodat je altijd over de nieuwste versie beschikt. Daarnaast is het verstandig om een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en regelmatig scans uit te voeren om malware te detecteren en te verwijderen.
4 Bewustwording van phishing
Phishing is een veel voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Criminelen gebruiken vertrouwde logo's van overheden en andere organisaties om vertrouwen te wekken in bijvoorbeeld phishingmails. Vermijd het klikken op onbekende links en verstrek nooit gevoelige gegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers of persoonlijke informatie via e-mail of onbeveiligde websites. Controleer altijd de afzender en wees voorzichtig met het downloaden van bijlagen.
5 WI-FI beveiliging
Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak onveilig en kunnen gemakkelijk worden misbruikt door kwaadwillende personen. Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals het doen van banktransacties. Als je toch openbare Wi-Fi moet gebruiken, maak dan gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Hiermee kun je het internetverkeer versleutelen en je gegevens beschermen tegen nieuwsgierige ogen.
Selectie opleidingsaanbod 'Veilig kunnen internetten'
Door deze stappen te volgen bescherm je jezelf beter tegen de gevaren van de digitale wereld. Tegelijkertijd verbeter je ook je digitale vaardigheden. Vergeet niet dat bewustwording en oplettendheid de sleutel zijn tot veilig internetgebruik. Door veiligheid prioriteit te geven, kun je met vertrouwen genieten van de voordelen die het internet te bieden heeft. De Digitale Academie Noord-Nederland biedt diverse gratis cursussen aan binnen het thema veilig kunnen internetten:
Computerbeveiliging | Duur: 1 dag 2 uren | Gratis online cursus
Cybersecurity & Privacy | Duur: 4 uren | Gratis online cursus
Leersnack: Veilig mobiel | Duur: 10 minuten | Gratis online cursus
Leersnack: Pas op voor nepberichten | Duur: 10 minuten | Gratis online cursus
Wat wil jij nog meer leren? Ontdek het complete opleidingsaanbod van de Digitale Academie Noord-Nederland en vergroot je digitale vaardigheden!