Deze website vereist Javascript om sommige onderdelen goed te laten functioneren. Uw ervaring kan verschillen.

Steeds meer mensen dreigen digitaal kopje onder te gaan | Digitale Academie Noord-Nederland
Eén op de vijf Nederlanders is minder digitaal vaardig

Steeds meer mensen dreigen digitaal kopje onder te gaan

Steeds meer mensen dreigen digitaal kopje onder te gaan

Twintig procent van alle Nederlanders heeft moeite met het gebruik van computers, mobiele telefoons en internet. Ondertussen wordt onze wereld steeds afhankelijker van digitale dienstverlening. Is het mogelijk om te voorkomen dat een grote groep mensen straks digitaal kopje-onder gaat én aan de zijlijn komt te staan?

In een recent gepubliceerd artikel van Hanze Impact Magazine wordt de urgentie van digitale inclusie nader toegelicht. Zo wordt ingegaan op wie digitaal minder vaardig zijn, de vele gezichten van digitale kwetsbaarheid, dat technologie de mens niet uit het oog mag verliezen, digitaal transformeren, een leven lang leren en succesvolle digitalisering. Daarnaast wordt ook het onderzoek van collega Arnout Ponsioen uitgelicht in deze publicatie.

Over digitaal kwetsbaren zegt Arnout het volgende: “Digitaal kwetsbaren vormen geen homogene groep. Het gaat om ouderen, laaggeletterden en inwoners met een migratieachtergrond. Maar er zijn net zo goed veel jongeren die moeite hebben om digitale technologie in te zetten in hun dagelijks leven. Wat ook opvalt dat een groot deel van de digitaal kwetsbaren alleen via de mobiele telefoon toegang tot internet heeft.”

Hanze Impact Magazine artikel: Hoe dichten wij de digitale kloof

Teksten van Hanze Impact Magazine 20 december 2023.